ΑΙΓΥΠΤΟΣ

ΚΑΪΡΟ – ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ

Πενθήμερη Αεροπορική Εκδρομή

Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου έως και 2 Μαρτίου 2025

Τιμή συμμετοχής κατ’ άτομο με πρωινό:

Δίκλινο: 945,00€

Μονόκλινο: 1175,00€

1η Ημέρα: Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου 2025. ΑΘΗΝΑ-ΚΑΪΡΟ/ΠΡΟΑΙΡΕΤΙΚΗ ΒΡΑΔΙΝΗ ΚΡΟΥΑΖΙΕΡΑ ΣΤΟΝ ΝΕΙΛΟ.
Συνάντηση με τον εκπρόσωπο του γραφείου μας στο Ελευθέριος Βενιζέλος στις 11.15 στο γκισέ της Egypt Air στις αναχωρήσεις. Παράδοση αποσκευών, έλεγχος διαβατηρίων και αναχώρηση προς Κάιρο (MS-748) στις 13.15 με άφιξη στις 15.10 (ώρα τοπική). Συνάντηση με τους αντιπροσώπους μας στο Διεθνές αεροδρόμιο Καΐρου οι οποίοι θα φροντίσουν για την έκδοση Βίζας και τις απαραίτητες διατυπώσεις. Επιβίβαση στο λεωφορείο και αναχώρηση για το ξενοδοχείο. Τακτοποίηση, χρόνος ελεύθερος για μια πρώτη προσωπική γνωριμία με το Κάιρο και διανυκτέρευση. Σημείωση: Συμμετοχή σε Προαιρετικό βραδινό θέαμα σε ποταμόπλοιο στον Νείλο με πλεύση διάρκειας δυο (2) ωρών, όπου θα απολαύσουμε και το νυχτερινό αστικό τοπίου του Καΐρου! Η κρουαζιέρα περιλαμβάνει μεταφορά, φαγητό σε μπουφέ και διασκέδαση με ζωντανή μουσική και ένα εντυπωσιακό θέαμα τοπικών χορών.
2η Ημέρα: Πέμπτη 27 Φεβρουαρίου 2025. ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ.
Το πρωινό μας θα είναι αρκετά νωρίς και άμεση αναχώρηση για να γνωρίσουμε την πόλη που ίδρυσε ο Μέγας Αλέξανδρος, βασισμένος στις Ομηρικές αφηγήσεις και αποτέλεσε πνευματικό κέντρο του Ελληνισμού, κατά την ελληνιστική και ρωμαϊκή περίοδο, αλλά και έδρα του Δευτέρου από τα πέντε πρεσβυγενή Πατριαρχεία από την βυζαντινή περίοδο ως τις ημέρες μας. Επίσκεψη στο Πατριαρχείο Αλεξάνδρειας και Πάσης Αφρικής, όπου θα δούμε τον Ιερό Ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου και θα ξεναγηθούμε στο πατριαρχικό μουσείο με τα σπουδαία φαραωνικά ευρήματα, τα οποία προήλθαν από ανασκαφές και αφιερώματα των Ελλήνων της Αιγύπτου. Στον ίδιο χώρο θα επισκεφθούμε την πατριαρχική βιβλιοθήκη, η οποία διαθέτει σπάνια χειρόγραφα καθώς και σπάνια ιερατικά κειμήλια. Σημείωση: Στο μουσείο και την βιβλιοθήκη του Πατριαρχείου πραγματοποιείται ανακαίνιση και η πρόσβαση ενδέχεται να είναι περιορισμένη στα τμήματα. Συνάντηση με τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας κ.κ. Θεόδωρο (αν βρίσκεται στην έδρα του, διαφορετικά με εκπρόσωπό του). Μετάβαση στο Παλιό Πατριαρχείο και στο ιστορικό Μοναστήρι του Αγίου Σάββα του Ηγιασμένου, όπου σύμφωνα με την εκκλησιαστική παράδοση, βρίσκεται η στήλη, πάνω στην οποία μαρτύρησε η Αγία Αικατερίνη. Στη συνέχεια, θα επισκεφθούμε το γειτονικό σπίτι του παγκόσμιας φήμης Αλεξανδρινού ποιητή Κωνσταντίνου Καβάφη, όπου σώζονται τα προσωπικά αντικείμενα του. ‘Οσες λέξεις κι αν γράψουμε για εκείνον δεν αρκούν. Γεννημένος κοσμοπολίτης έζησε στην Αλεξάνδρεια, την Αγγλία, την Κωνσταντινούπολη και την Αθήνα και επέστρεψε τελικά στον τόπο που γεννήθηκε, την Αίγυπτο. Θα μεταβούμε εντός του σπιτιού, το οποίο άνοιξε και πάλι τις πύλες του μετά από την δεύτερη ανακαίνιση. Θα δούμε τα προσωπικά αντικείμενα και θα ακούσουμε ηχογραφημένα την Έλλη Λαμπέτη να απαγγέλει το εξαιρετικό ποίημα «Η ΠΟΛΙΣ» του αγαπημένου μας ποιητή, Την πρώτη προ ετών αναστήλωση του σπιτιού του μεγάλου ποιητή την οφείλουμε στον Κωστή Μοσκώφ. Στη συνέχεια θα επισκεφτούμε την Νέα Βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας, η οποία κατασκευάστηκε προς ανάμνηση του ελληνιστικού “Μουσείου”, το οποίο περιλάμβανε την μεγαλύτερη βιβλιοθήκη του αρχαίου κόσμου, αλλά και εργαστήρια, ζωολογικό και βοτανικό κήπο, ξενώνες και αστεροσκοπείο. Θα συνδυάσουμε το διάλειμμα μας, με το προβλεπόμενο γεύμα σε επιλεγμένο εστιατόριο ή εστιατόριο ξενοδοχείου και συνεχίζουμε με πανοραμική ξενάγηση στην προκυμαία με τα επιβλητικά δημόσια κτήρια και ξενοδοχεία, στην ακτή της Μεσογείου, όπου θα δούμε και το κάστρο του Καγίτ Μπέη (στη θέση του Φάρου της Αλεξάνδρειας), την Ελληνιστική κοινότητα, το άγαλμα του Αγνώστου στρατιώτη. Τέλος, θα επισκεφτούμε τμήμα των Ελληνικών νεκροταφείων στην Αλεξάνδρεια, όπου ανάμεσα τους βρίσκεται ο τάφος του Κωνσταντίνου Καβάφη και πολλών επιφανών Ελλήνων και σπουδαίων Ευεργετών. Επιστροφή στο Κάιρο και διανυκτέρευση.
3η Ημέρα: Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου 2025. ΚΑΪΡΟ/ΓΚΙΖΑ: ΠΥΡΑΜΙΔΕΣ-ΣΦΙΓΓΑ-ΝΕΟ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ-ΧΑΝ ΕΛ ΧΑΛΙΛΙ.
Πρωινό στο ξενοδοχείο μας και μετάβαση στην περιοχή Γκίζας, στη δυτική όχθη του Νείλου, όπου θα ξεναγηθούμε από τον Ελληνόφωνο έμπειρο ξεναγό μας στον αρχαιολογικό χώρο, εντός του οποίου βρίσκονται οι επιβλητικές πυραμίδες του Χέοπα, του Χεφρίνου και του Μυκερίνου. Οι πυραμίδες της Γκίζας είναι από τα παλαιότερα σωζόμενα κτίσματα και είναι οι πιο διάσημες πυραμίδες του κόσμου. Η κατασκευή ανάγεται στο 2580 π.Χ. και βρίσκονται στη Νεκρόπολη της Γκίζας. Το σύμπλεγμα πιθανολογείται ότι χρησιμοποιήθηκε για τον ενταφιασμό Φαραώ και κατασκευάστηκε από την τέταρτη δυναστεία των Αιγυπτίων. Θα έχουμε χρόνο στη διάθεση μας για να περπατήσουμε αρκετά και να φωτογραφηθούμε στον αρχαιολογικό χώρο των πυραμίδων, ενός από τα επτά θαύματα του αρχαίου κόσμου. Συνεχίζουμε για την σιωπηλή Σφίγγα που παριστάνει το Φαραώ Χεφρίνα με σώμα λιονταριού, φύλακα της νεκρόπολης της Γκίζας. Επίσκεψη στο Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο στο Κάιρο (GRAND EGYPTIAN MUSEUM of CAIRO) στην Γκίζα το οποίο είναι το νέο στολίδι του στέμματος της Αιγύπτου, αλλά και ένα από τα μεγαλύτερα, πιο σύγχρονα και τα πιο γνωστά μουσεία σε ολόκληρο τον κόσμο. Θα αρχίσουμε την ξενάγηση μας από εκθέματα χιλιάδων ετών και θα κατανοήσουμε σε βάθος τον αρχαίο πολιτισμό της Αιγύπτου παρατηρώντας τις εντυπωσιακές συλλογές και μοναδικά αγάλματα. Και όλα αυτά μέσα στις υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις του νέου μουσείου. Κλείνοντας την τρίωρη ξενάγηση μας θα μεταβούμε στην αίθουσα από την οποία θα έχουμε μοναδική θέα στις Πυραμίδες. Μετά από την τρίωρη περίπου ξενάγηση μας στο νέο μουσείο, θα μεταβούμε για ένα πολύ σύντομο διάλειμμα σε εργαστήρια επεξεργασίας αρωμάτων και παπύρων για μία χαλαρωτική ενημέρωση για την χρήση τους. Εδώ θα δοκιμάσουμε το τσάι από καρκαντέ (ιβίσκος). Γεύμα σε τοπικό παραποτάμιο εστιατόριο και αμέσως θα μεταβούμε στην περίφημη παραδοσιακή αγορά του Χαν Ελ Χαλίλι. Επιστροφή στο ξενοδοχείο μας και διανυκτέρευση.
4η Ημέρα: Σάββατο 1 Μαρτίου 2025. ΑΓ.ΓΕΩΡΓΙΟΣ-ΚΡΕΜΑΣΤΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ-ΑΚΡΟΠΟΛΗ ΤΟΥ ΚΑΪΡΟΥ-ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΙΓΥΠΤΙΑΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ.
Πρωινό και μετάβαση στο Παλαιό Κάιρο, όπου βρίσκεται στην ανατολική όχθη του Νείλου και στην περιοχή της αρχαίας Μέμφιδας και σε ένα από τα πλέον πυκνοκατοικημένα προάστια του Καΐρου, με μοναστήρια, Ναούς και νεκροταφεία. Ξεκινάμε από το Ρωμαϊκό Φρούριο της Βαβυλώνας, το οποίο βρίσκεται κοντά στο σημείο όπου ξεκινά η λεγόμενη Φαραωνική Διώρυγα, που συνέδεε τον Νείλο με την Ερυθρά Θάλασσα. Στον βόρειο γιγάντιο πύργο, είναι κτισμένο το καθολικό της Ελληνορθόδοξης Μονής του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας, αφιερωμένο στη μνήμη του Αγίου Γεωργίου. Θα επισκεφτούμε το Ναό και τις πρόσφατα ανακαινισμένες κατακόμβες, που φιλοξενούν Βυζαντινές αγιογραφίες και μεταξύ άλλων θα δούμε το νειλόμετρο, το οποίο μετρούσε την στάθμη του ποταμού. Ολοκληρώνουμε την επίσκεψη μας με το ελληνικό κοιμητήριο και το παρεκκλήσι όπου κατά την εκκλησιαστική παράδοση κατέφυγε η Παναγία μας με τον Άγιο Ιωσήφ και το Θείο Βρέφος, κατά την εποχή του της σφαγής των 14.000 νηπίων από τον Ηρώδη, στην Βηθλεέμ. Μετάβαση στην Κοπτική εκκλησία, την λεγόμενη ‘Κρεμαστή’, όπου θα θαυμάσουμε την τέχνη της ξυλογλυπτικής της οροφής. Συνεχίζουμε για την Ακρόπολη του Καΐρου, Saladin η οποία είναι μία διάσημη και ιστορική τοποθεσία που χρησίμευε ως κατοικία των ηγεμόνων της Αιγύπτου για επτά περίπου αιώνες. Κατά τη διάρκεια της βασιλείας του Μοχάμεντ Άλι, πολλά άλλα αξιόλογα μνημεία προστέθηκαν στην Ακρόπολη, συμπεριλαμβανομένου του υπέροχου αλαβάστρινου Τζαμιού του Μοχάμεντ Άλι, το οποίο συνιστάται ιδιαίτερα στους επισκέπτες. Μετά το προβλεπόμενο γεύμα μας, επίσκεψη το Εθνικό Μουσείο Αιγυπτιακού Πολιτισμού (NMEC), Το NMEC είναι το πρώτο του είδους του στην Αίγυπτο και στον αραβικό κόσμο. Παρουσιάζει όλο το φάσμα του πλούτου και της ποικιλομορφίας του αιγυπτιακού πολιτισμού ανά τους αιώνες, από τους προϊστορικούς χρόνους έως σήμερα, εστιάζοντας στη συνέχεια και τη σταθερότητά του, όπως αποδεικνύεται από την υλική και άυλη κληρονομιά του. Η εξαιρετική συλλογή του μουσείου περιλαμβάνει τις βασιλικές μούμιες, οι οποίες εκτίθενται σε μια νέα διαδραστική έκθεση που χρησιμοποιεί τεχνολογία αιχμής του 21ου αιώνα για να μπει κάτω από τα περιτυλίγματα και να αποκαλύψει τα μυστικά τους, ενώ παράλληλα ρίχνει φως στις τελετουργίες και τις θρησκευτικές πεποιθήσεις που περιβάλλουν τη μουμιοποίηση στην αρχαία Αίγυπτο. Επιστροφή στο ξενοδοχείο. Διανυκτέρευση.
5η Ημέρα: Κυριακή 2 Μαρτίου 2025. ΕΘΝΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΚΑΪΡΟΥ-ΠΤΗΣΗ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗΣ ΠΡΟΣ ΑΘΗΝΑ.
Μετά το πρωινό μας, προετοιμασία για αναχώρηση. Πριν πάρουμε τον δρόμο της επιστροφής, θα επισκεφθούμε το παγκοσμίου φήμης Εθνικό Αιγυπτιακό Μουσείο στην πλατεία Ταχρίρ. Το μουσείο φιλοξενεί μια τεράστια συλλογή σπάνιων και πολύτιμων αντικειμένων από τη φαραωνική περίοδο, του Τουνκ Ανκ Αμών. Θα θαυμάσουμε τον Θησαυρό του Τουτ Ανκ Αμόν, (ο οποίος δεν μεταφέρθηκε ακόμη στο Νέο Μουσείο, κατά την στιγμή που γράφεται το παρόν πρόγραμμα). Θα δούμε και θα θαυμάσουμε αγάλματα, στήλες, κοσμήματα, καθώς και το αριστούργημα τη διάσημη «ταφική μάσκα του Τουνκ Ανκ Αμών», η οποία περιέχει περισσότερα από 10 κιλά χρυσού και πολύτιμες πέτρες. Τα εκθέματα αυτά που βρέθηκαν στον τάφο του Τουτ Ανκ Αμόν, που βρίσκεται στην Κοιλάδα των Βασιλέων στην Άνω Αίγυπτο κοντά στο Λούξορ, είναι πολύ δημοφιλή για την αξία τους, τον λεπτομερή σχεδιασμό τους, θεωρούνται από τα πιο σπουδαία ταφικά ευρήματα της αρχαίας Αιγύπτου και δεν μεταφέρθηκαν ακόμη στο Νέο Αρχαιολογικό μουσείο που επισκεφθήκαμε την τρίτη μέρα της εκδρομής μας.